Dakbedekking plat dak: de mogelijkheden

Mike avatar

Mike op 24-03-2016

Wanneer je een plat dak wilt voorzien van dakbedekking heb je keuze uit een aantal mogelijkheden. Welke mogelijkheden dit zijn en welke dakbedekking voor een plat dak het goedkoopst en het duurste is ontdek je in onderstaand artikel. Lees snel verder!

dakbedekking plat dak

Dakbedekking plat dak

Wanneer je de dakbedekking op een plat dak gaat vervangen heb je doorgaans twee mogelijkheden:

 • De nieuwe laag dakbedekking aanbrengen over de oude laag
 • De oude laag dakbedekking verwijderen en de nieuwe laag plaatsen

De eerste optie is de voordeligste, maar kan niet in iedere situatie worden toegepast. Wanneer er al meerdere lagen dakbedekking op het platte dak liggen bijvoorbeeld (te zwaar gewicht) of wanneer je het dak wilt laten na-isoleren. In deze gevallen zal de oude laag dakbedekking eerst verwijderd moeten worden voordat de nieuwe kan worden aangebracht. Een specialist kan je precies vertellen wat in jouw situatie van toepassing is. Daarnaast kan hij je ook informeren over welke dakbedekking het beste bij jouw wensen en voorkeuren past.

Soorten dakbedekking plat dak

In de basis zal iedere soort dakbedekking op het platte dak zijn voornaamste taak uitvoeren: je woning beschermen tegen het klimaat, regenval etc. Er zitten echter wel wezenlijke verschillen tussen de verschillende materialen die gebruikt worden als dakbedekking voor een plat dak. Je hebt keuze uit drie verschillende soorten dakbedekking:

 • Bitumen
 • PVC
 • EPDM

Bitumen als dakbedekking voor een plat dak

Bitumen is een vloeistof gebaseerd op aardolie. Deze vorm van dakbedekking wordt al jaren toegepast bij platte daken. De gemiddelde levensduur van bitumen bedraagt ongeveer 25 jaar, maar onderhoud is wel vereist. Het is raadzaam om jaarlijks de bitumen dakbedekking te verlossen van mossen en algen om zo een lange levensduur te garanderen. De belangrijkste eigenschappen van bitumen zijn:

 • Sterk materiaal
 • Waterdicht
 • Grote kleefkracht

PVC als dakbedekking

Net als bitumen dakbedekkingen heeft PVC een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Ook hier is regelmatig onderhoud (reiniging) aan te raden om zo de levensduur optimaal te houden. PVC dakbedekking wordt vaak gekozen vanwege de grote verscheidenheid aan kleuren die mogelijk is. Andere belangrijke eigenschappen zijn:

 • Waterdicht
 • Vele kleuren mogelijk
 • Witte PVC dakbedekking is zonwerend

EPDM dakbedekking voor een plat dak

EPDM dakbedekking is een dakbedekking van rubber en kent behoorlijk wat voordelen. Zo is de gemiddelde levensduur niet 25 jaar, maar wel 40 jaar. Daarnaast is onderhoud vrijwel niet nodig. Mossen en algen kunnen immers niet leven van rubber. Bladeren zullen wel van tijd tot tijd verwijderd moeten worden van het dak. Overige belangrijke eigenschappen:

 • Onderhoudsarm
 • Waterdicht
 • Bestand tegen temperatuurverschillen

Een andere optie

Bovenstaande opties zijn de meest toegepaste dakbedekking bij een plat dak, maar er mag gezegd worden dat dit niet de meest verrassende en spannende dakbedekkingen zijn. Ben je op zoek naar iets wat meer uitstraling heeft dan rubber of PVC is er nog een 4de optie, al is dit wel de duurste manier om het platte dak van je woning te bedekken.

Een groen dak

Een groendak is tegenwoordig helemaal in. Een vol groen dak midden in de stad, hoe gaaf is dat?

Naast het grote optische voordeel heeft een groendak nog een aantal belangrijke voordelen:

 • Geen onderhoud meer nodig
 • Bijdrage aan een beter milieu
 • Levensduur van de dakbedekking verdubbelen
 • Natuurlijke isolatie van het dak

Het platte dak uitrusten met mossen, kruiden, grassen en vetplanten heeft dus flink wat voordelen, maar zoals gezegd is dit wel de duurste vorm van dakbedekking van een plat dak. Het groendak wordt namelijk aangebracht bovenop de oude laag dakbedekking.

Als je huidige dakbedekking aan vervanging toe is zul je deze dus eerst moeten vervangen voordat het groendak kan worden aangelegd. Het is overigens ook mogelijk om een groendak later pas aan te laten brengen. Zo hoef je niet direct fors te investeren, maar kun je de investering verspreiden.

Besparen op dakbedekking bij een plat dak

De totale kosten van de nieuwe dakbedekking is afhankelijk van verschillende factoren. Je huidige dakbedekking heeft er mee te maken zoals je gelezen hebt, net als de keuze voor het materiaal. Daarnaast is het oppervlak van belang en uiteraard de vakman die de dakbedekking komt plaatsen.

Op deze laatste factor kun je vrij eenvoudig flink besparen.

Vaklui hanteren namelijk uiteenlopende tarieven voor hun diensten. Door offertes te vergelijken van meerdere dakdekkers kies je gemakkelijker de voordeligste vakman en krijg je een duidelijker beeld van het totale kostenplaatje. Mensen die je voorgingen bespaarden uiteindelijk aanzienlijk op de kostprijs en in sommige gevallen liep de totale besparing op tot wel 40% van de totale kosten voor het plaatsen van de nieuwe dakbedekking.

Altijd doen dus als je het platte dak van je woning opnieuw wilt laten bekleden. Vergelijken loont!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!