Dakonderhoud, hoe zit het precies?

Mike avatar

Mike op 03-08-2015

Het onderhouden van een dak en de goten kan een flinke klus zijn. Daarom hebben wij enkele tips op een rij gezet om te zorgen dat uw dak in topconditie blijft.

Dakonderhoud

Let goed op goten en afvoerbuizen

Het is aan te raden om uw dakgoot minstens eens per jaar schoon te maken. Daarbij moet u alle bladeren, al het mos en het vuil verwijderen. Als u toch bezig bent kunt u ook meteen de bevestigingsbeugels controleren.

U kunt ook kleine hulpmiddelen gebruiken die verstoppingen kunnen voorkomen. Denk dan aan bladvangers of bolroosters. Dit zorgt er niet voor dat u de goten niet meer regelmatig hoeft te controleren.

Het controleren van uw dakbedekking

Elke soort dakbedekking heeft last van stofafzetting. Deze stofafzetting komt in de loop der jaren op elke daksoort terecht. Zeker daken met een geringe helling, waardoor de stof minder makkelijk wegspoelt bij een regenbui, hebben hier last van. Teveel stof en mos kan zorgen voor vochtproblemen in en om uw huis. Mocht er stof liggen tussen leien of dakpannen, dan kunt u dit verwijderen door deze lichtjes op te tillen en het stof eraf te krabben.

U kunt ook een hogedrukreiniger gebruiken, maar u moet hiermee zeer voorzichtig zijn, aangezien u met teveel druk uw dak kunt beschadigen. Als u uw dak afspuit, is het verstandig om van de nok naar de dakgoot te werken.

Waarop letten bij platte daken?

Als u een plat dak heeft, valt het aan te raden om 2 keer per jaar een onderhoudsbeurt uit te voeren. Net zoals bij een gewoon dak is het belangrijk dat de bladeren verwijderd worden en dat mos wordt weggehaald. Ook is het aan te raden om regelmatig uw afvoerkolken en -buizen controleert.

Bespaar op het inhuren van een dakdekker

Laat u het schoonmaken of controleren van uw dak liever aan een professional over? Dan kunt u een dakdekker inschakelen. Als u dit wilt doen is het verstandig om meerdere dakdekkers met elkaar te vergelijken. Dit kunt u het best doen door gratis offertes aan te vragen. Aangezien deze vrijblijvend zijn, bent u verzekerd van een gemakkelijke besparing op de kosten.

Dit artikel is gebaseerd op informatie van de bouwsite Livios.be, meer specifiek over het onderwerp: lees het originele artikel!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!