Dakplaten

Dakplaten worden meer en meer gebruikt als dakbedekking, en dat is niet zo heel raar. Dakplaten zijn relatief gezien goedkoop, snel geplaatst en daarnaast ook nog eens verkrijgbaar met ingewerkte isolatie.

Dakplaten
Daarbij is het ook nog eens zo dat ze tegenwoordig niet meer te onderscheiden zijn van traditionele dakbedekking zoals bijvoorbeeld dakpannen. We bespreken hieronder de meest voorkomende soorten dakplaten.

Verschillende typen dakplaten

De vorm van de dakplaten zullen een grote impact hebben op de gehele uitstraling van het dak. Over het algemeen zijn dakplaten te verdelen in drie groepen.

Golfplaten

De golfplaat is lange tijd de meest populaire vorm geweest wat betreft dakplaten. In eerste instantie werden ze gemaakt van asbest, maar dit werd later verboden vanwege gezondheidsschade. Tegenwoordig zijn golfplaten dus verkrijgbaar in vorm van kunststof, aluminium en bitumen. Hierbij zijn aluminium platen het meest onderhoudsvriendelijk omdat ze niet kunnen verpulveren of roesten. Wat betreft prijs is de kunststof golfplaat dan ook wel wat duurder, maar deze gaat dan ook tot 5 keer langer mee.

Trapezium dakplaten

De trapezium dakplaat is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen en nu zelfs populairder dan golfplaten. Hun populariteit is voornamelijk te verklaren door het feit dat trapezium dakplaten het goedkoopst geproduceerd kunnen worden en ook dat ze eenvoudig waterdicht kunnen worden geplaatst dankzij de rechte afwerking van de platen. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en daarnaast ook met een anticondensfilm. Sommige firma's bieden daarnaast ook coatings aan naar bepaalde sterkte.

Dakplaten in de vorm van dakpannen

Wanneer u overweegt om dakplaten op een woning of bijgebouw te laten plaatsen, dan kan daarbij het beste gekozen worden voor dakplaten met het motief van dakpannen. Op afstand lijken deze op echte dakpannen, en geven daardoor de woning meer klasse dan bijvoorbeeld golfplaten. Deze dakplaten zijn verkrijgbaar in vele kleuren en dus ook in de kleuren van normale dakpannen, zoals keramisch en antraciet.

Dakplaten met isolatie

Dakplaten zijn ook te verkrijgen met ingewerkte isolatie. Deze soort dakplaten worden doorgaans gebruikt om bijgebouwen, tuinhuizen, magazijnen of grote loodsen te isoleren. De platen zijn snel geplaatst en het dak is aan zowel binnen- als buitenzijde direct netjes afgewerkt.

Voor traditionele woningen zijn dakplaten met isolatiemateriaal minder voor de hand liggend, de afwerking komt daarvoor namelijk nogal industrieel over. Daarnaast zal het isoleren van het dak langs de binnenzijde zorgen voor een betere isolatiewaarde en is dit ook nog eens goedkoper.

Vragen

Dat mag altijd.

Onze dakdekkers bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde dakdekkers.
Omdat u van meerdere dakdekkers (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw dakdekkersklus!
Jazeker! U beslist natuurlijk altijd zelf of u de klus uiteindelijk laat uitvoeren door een dakdekker. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.