Dakwerken

Onder dakwerken verstaan we eigenlijk alle soorten werk die verricht kunnen worden aan- of op het dak. Dit kan een nieuw dakraam zijn, een nieuwe dakbedekking of een complete dakrenovatie.

Dakwerken
Als afwerking van het dak kan worden gekozen uit meerdere soorten dakbedekking. Zo kan onder andere gekozen worden uit: golfplaten, dakpannen, rieten daken, dakpanplaten of metalen dakplaten. Deze soorten zijn meestal geschikt voor een hellend dak. Bij dakbedekking voor een plat dak kan worden gedacht aan roofing of EPDM dakbedekking.

Golfplaten

Golfplaten
Golfplaat is een bouwmateriaal. De naam golfplaat is gegeven door de typerende golvende structuur die dit materiaal heeft, tevens dankt het hier zijn sterkte aan. Golfplaten zien we vooral veel op schuren en stallen van boerderijen en op de kleinere schuurtjes achter woningen. Golfplaten zijn meestal gemaakt van asbestcement, kunststof, verzinkt en voorgelakt staal of aluminium. Sinds het bewerken van asbest is verboden wordt er niet meer gekozen voor golfplaten van asbestcement, ondanks zijn slijtvastheid, stevigheid en waterafstotendheid. Vaak wordt er gekozen voor golfplaten door de aantrekkelijke prijs en het feit dat dat golfplaten vaak worden geplaatst op stallen of schuurtjes waarvan de uitstraling niet van grote waarde is.

Dakpannen

Dakpannen
Een dakpan wordt gemaakt van gebakken klei of gevormd beton, deze is geschikt om op een hellend dak te plaatsen. Dakpannen kunnen ook verticaal worden aangebracht, dan moet er wel goed verankerd worden. Op het houten dak wordt een latwerk gemaakt van panlatten, deze zijn op maat gemaakt van de dakpannen, waar de pannen met een nok op rusten. Dakpannen vormen een aaneengesloten geheel. Door de overlapping van de dakpannen en kop- en zijsluitingen wordt een waterdicht en windvast geheel gevormd.

Rieten daken

Rieten daken
Een rieten dak wordt gemaakt van eenjarig riet, meerjarig riet is niet geschikt als dakbedekking. Riet wordt al eeuwenlang als dakbedekking gebruikt. Riet wordt vooral toegepast op steile daken van 45 graden of meer. Vroeger was riet naast stro de goedkoopste dakbedekking, tegenwoordig wordt het juist toegepast op huizen die in de hogere prijsklasse vallen. Een rieten dak moet pas vervangen worden na zo'n 30 á 40 jaar. Daken kunnen ook gedeeltelijk met riet opgebouwd worden, de rest bestaat dan uit dakpannen. Het dekken van riet is een specialistische klus, vraag dus altijd na of uw dakdekker riet kan dekken. Riet wordt ondersteund door een dakconstructie die bestaat uit spanten waarover gordingen of flieringen zijn aangebracht.

Dakpanplaten

Dakpanplaten
Dakpanplaten worden gemaakt van kunststof of gegalvaniseerd plaatstaal. Ze hebben de vorm van dakpannen. Met dakpanplaten kun je snel een groot oppervlak van bijvoorbeeld een stal bedekken. Ook zijn de kosten stukken lager dan bij dakpannen. Een ander voordeel is het gewicht, dakpanplaten zijn een stuk lichter dan dakpannen. Door een speciale coating blijven de platen schoon en ontstaat er nauwelijks roestvorming. Dakpanplaten worden bevestigd met speciale schroeven op de sporen van de kap eronder. Voor grote oppervlakte zijn kunststof platen niet geschikt, door hun lichte gewicht is de wind te sterk om deze platen zonder schade op hun plek te houden. Stalen platen zijn hiervoor wel geschikt. Deze zijn zwaarder en steviger.

Metalen dakplaten

Metalen dakplaten
Een metalen dakplaat is eigenlijk hetzelfde als een stalen dakpanplaat, alleen heeft deze niet geen plaatvorm. Het verschil zit hem dus vooral in het uiterlijk. Metalen dakplaten kunnen uit heel snel grote oppervlakten vullen. Ook hier is de prijs erg aantrekkelijk. Metalen dakplaten zijn ook geschikt voor grote oppervlakten door hun zware gewicht.

Roofing

Roofing
Roofing heeft nog steeds een minder goede naam, maar is kwalitatief sterk verbeterd ten opzichte van vroeger. Roofing is verkrijgbaar op rollen en diendt in banen gelegd te worden dus dienen er veel naadverbindingen gelast te worden. Het leggen van roofing gebeurd met een gasbrander. Het materiaal is erg duurzaam en zeer sterk en zijn zeer goed bestand tegen gebruiksbelastingen en externe invloeden.

EPDM

EPDM
EPDM is de afkorting van Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Dit type dakbedekking bestaat uit een soort synthetische rubber en is zeer elastisch en bestand tegen temperatuurverschillen, ozon- en weersomstandigheden. EPDM heeft doorgaans een levensduur van minstens 50 jaar.

Dakdekkers voor uw dakwerk vergelijken

Voor plaatsing van de meeste hierboven beschreven soorten dakbedekkingen iseen professionele en ervaren dakdekker nodig. Vergelijk hier geheel gratis en vrijblijvend meerdere offertes van dakdekkers uit uw regio op prijs en kwaliteit. Op deze manier kunt u tot wel 40% besparen en eenvoudig kiezen voor de dakdekker met de voor u beste prijs-kwaliteit verhouding.

Vragen

Dat mag altijd.

Onze dakdekkers bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde dakdekkers.
Omdat u van meerdere dakdekkers (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw dakdekkersklus!
Jazeker! U beslist natuurlijk altijd zelf of u de klus uiteindelijk laat uitvoeren door een dakdekker. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.