Dampscherm

De plaatsing van een dampscherm is aan te raden bij hellende en sommige uitvoeringen van platte daken. Vooral boven vochtige ruimtes zoals een badkamer en keuken. Soms kan het interessant zijn om deze ook aan te brengen tegen een muur. Een dampscherm, zoals de naam al doet vermoeden, houdt damp tegen. Dit is erg belangrijk omdat er anders condensatie ontstaat.

Dampscherm

Condensatie

Damp bestaat uit lucht met een bepaalde hoeveelheid water. Hoe hoger de temperatuur is, hoe meer water erin opgenomen kan worden. Wanneer deze hoeveel zijn maximum heeft bereikt is de lucht verzadigd. Zodra deze verzadigde lucht gaat afkoelen kan er minder vocht terug worden opgenomen, dit overschot wordt dan afgezet in de vorm van water en dan spreken we van condensatie. De afkoeling gebeurd het snelst tegen koude oppervlakken zoals uw dak, venster of muur.

Zodra de waterdamp condenseert in de constructie tussen binnen en buiten, met name het timmerwerk waarin de isolatie zich bevindt, kan dit na verloop van tijd gaan rotten, vlekken geven en de thermische weerstand van uw isolatie aantasten. Om dit te vermijden is het verstandig om een dampscherm te plaatsen.

Dampscherm goed afplakken

Zo'n dampscherm kan bijvoorbeeld bestaan uit kunststoffolie. Deze wordt aan de binnenkant onder de kepers of spanten vastgeniet. Banen moeten overlapt worden en met plakband worden afgedicht. Het dampscherm moet altijd onder het isolatiemateriaal geplaatst worden om de waterdamp te blokkeren voordat deze een koude zone bereikt.

Een dampscherm plaatsen kan iedereen maar er moet goed worden opgelet dat de banen en overlappingen worden dichtgeplakt. Als dit niet het geval is heeft het hele scherm geen nut. Wat vaak voorkomt is dat mensen gaten of scheuren maken om bijvoorbeeld elektriciteitskabels door heen te trekken, doe dit nooit! Het scherm verliest zijn complete waarde en is dus nutteloos.

Dampscherm plaatsing vergelijken

Wilt u een dampscherm plaatsen maar dit liever door een professionele dakwerker laten doen? Bij ons kunt u gratis meerdere offertes aanvragen en deze vergelijken in prijs en kwaliteit. Op deze manier kunt u eenvoudig kiezen voor de dakdekker die u de beste deal kan bieden.

Vragen

Dat mag altijd.

Onze dakdekkers bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde dakdekkers.
Omdat u van meerdere dakdekkers (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw dakdekkersklus!
Jazeker! U beslist natuurlijk altijd zelf of u de klus uiteindelijk laat uitvoeren door een dakdekker. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.