Rieten daken

Rieten daken zorgen voor een nette, mooi afgewerkte en wat meer luxueuze uitstraling van een huis. Een dak van riet werkt isolerend en is daarnaast ook duurzaam. Werden rieten daken vroeger vooral gebruikt als goedkope wijze van dakbedekking, zien we riet tegenwoordig juist meer worden toegepast bij daken van woningen die wat exclusiever zijn.

rieten daken
Een rieten dak kan worden geplaatst bij daken die een helling hebben van 45 graden of meer. Bij hellingshoeken die minder zijn, zou het namelijk kunnen voorkomen dat het riet te veel vocht opneemt omdat het niet goed genoeg afgevoerd kan worden. Bij teveel vocht kan het riet gaan rotten, waardoor de levensduur enorm zal verminderen.

Constructies rieten dak

Naast de oude traditionele constructie van een rietdak wordt tegenwoordig vaak de schroefdak-constructie toegepast bij rieten daken.

Traditionele rietdakconstructie

Dakbedekking met riet gebeurd al sinds mensenheugenis. Bij de traditionele manier van riet dakbedekking wordt het riet op zogenaamde rietlatten gebonden. Zo blijft het mogelijk om het riet vanuit binnenin de woning te zien. De isolatiefunctie van het riet gaat echter op deze manier wel verloren, wind kan namelijk door het riet heen blazen omdat het een materiaalsoort is dat goed kan ventileren.

Schroefdak

Een modernere variant op de traditionele constructie van het rietdak is het schroefdak. Het riet wordt bij deze constructie laag voor laag geschroefd op een dichte ondergrond. Het voornaamste verschil tussen een schroefdak en de traditionele constructie van een rietdak, is dat er bij een schroefdak geen spouw (loze ruimte) aanwezig is tussen de onderconstructie en het riet. Het riet fungeert hierdoor niet als isolatiemateriaal. De platen in de constructie zorgen er echter wel voor dat het geheel tochtdicht is, dit maakt de constructie ook brandveilig.

Onderhoud rietdak

Omdat riet, net zoals bijvoorbeeld hout, een natuurlijk product is, is het ook gevoelig voor vocht. Wanneer een dak van riet te lang vochtig blijft, dan zal het riet gaan rotten. Dit heeft uiteraard een negatieve invloed op de levensduur ervan. Onderhoud aan een rieten dak is daarom erg belangrijk. Het beste is een jaarlijkse inspectie, onderhoud en eventuele reparaties, uitgevoerd door een professionele dakdekker.

Rieten dak offertes vergelijken

Wanneer u benieuwd bent naar de mogelijkheden voor een rieten dak op uw woning, dan is het raadzaam om hiervoor offertes van diverse dakdekkers uit uw regio te vergelijken. U kunt op deze manier namelijk eenvoudig besparen op dakdekkerskosten en daarnaast kiest u zo ook gemakkelijk voor de dakdekker die u de beste prijs-kwaliteit verhouding kan bieden.

Vragen

Dat mag altijd.

Onze dakdekkers bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde dakdekkers.
Omdat u van meerdere dakdekkers (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw dakdekkersklus!
Jazeker! U beslist natuurlijk altijd zelf of u de klus uiteindelijk laat uitvoeren door een dakdekker. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.